FIESTA SET
plato grande dla 2-4 osób na zimno
84 zł
Sery hiszpańskie (kozi krowi owczy) , wędliny hiszpańskie ( jamon serrano, fuet, chorizo) oliwki z pestką i faszerowane, pepper dew nadziewane toscą, kozi ser marynowany, tuńczyk w oliwie z suszonymi pomidorami.
plato frito dla 2-4 osób na ciepło
84 zł
Chrupiący kurczak w panko , patatas bravas, pierożki z baraniną oraz szpinakiem, kalmary, croquetasy, papryczki Jalapeno 3 rodzaje sosów alioli i a`la Tapas i smietana
plato mix grande – dla 4-6 osób:
98 zł
Hiszpańskie sery, Hiszpańskie wędliny, pepper dew nadziewane toscą, oliwki, chrupiące panko, croquetas klasyczne, qrouetas z szynką serrano, patatas bravas, pierożki z baraniną oraz szpinakiem, 2 rodzaje sosów alioli i paprykowy a`la Tapas
plato vege mix grande – dla 2-4 osób na zimno:
88 zł
Sery hiszpańskie, pepper dew nadziewane toscą, marynowany kozi ser, mozzarella z pomidorami, oliwki z pestką i faszerowane pimienton de padron, patatas bravas, croquetas 2 rodzaje sosów alioli i paprykowy a`la Tapas
deska serów
78 zł
5 rodzajów serów hiszpańskich owczy, krowi, kozi i inne.
deska wędlin
78 zł
5 rodzajów wędlin hiszpańskich m.in. Jamon serrano, fuet extra, chorizo, salchicion, lomo i inne.
TAPAS SEZONOWE
burger el-classico
35 zł
100% wołowiny pomidor, sałata, cebula, pikle, ser cheddar, domowy BBQ oraz alioli. (do burgerów serwujemy ziemniaczki Patatas bravas z andaluzyjskim piklowanym sosem)
burger „truflowy jose”
37 zł
100% wołowiny, boczniaki, pasta truflowa, grillowana cebula, bekon, sos musztardowy. (do burgerów serwujemy ziemniaczki Patatas bravas z andaluzyjskim piklowanym sosem)
burger „macho”
37 zł
100% wołowiny, cypryjski ser halloumi, chorizo, papryczki jalapeno, sałata, pomidor, cebula, sos alioli oraz siraha. (do burgerów serwujemy ziemniaczki Patatas bravas z andaluzyjskim piklowanym sosem)
PIECZONE ŻEBERKA JD
37 zł
aromatyczne żeberkowe kąski glazurowane JD, domowa sałatka colesław słodkie bataty serwowane z sosem blue cheese.
CYPRYJSKIE HALLOUMI
33 zł
grillowany ser na mieszanych sałatach z pomidorami, czerwoną cebulą i oliwkami, doprawiony dzikim oregano i vinegret.
KREWETKI SOBRASADA
45 zł
starohiszpański przepis z pomidorami, katalońską sobrasadą, oliwą i pietruszką (8 szt. Lekko pikantne).
KREWETKI COCO SAMBAL
45 zł
pachnące mlekiem kokosowym z aromatyczną kolendrą i słodkim ananasem (8 szt. lekko pikantne)
TAPAS QESADILLA
32 zł
chrupka tortilla ze smażoną wieprzowiną doprawiona chipotle, pomidorami papryką zapieczona z chedarem serwowana z salsą verde i śmietaną
PLACUSZKI DZIADKA EDWARDA
28 zł
rumiane placki ziemniaczane z maślanym łososiem z lokalnej wędzarni z paprykowym sosem a’la Tapas i gęstą śmietaną.
TAPAS ULUBIONE
tatar
22 zł
mięso wołowe doprawione oliwą czosnkową z marynowanym grzybkiem, ogórkiem i świeżą cebulą oraz chili.
kalmary w chili
35 zł
smażone z marchewką, sałatą pak choi i chili doprawione winem i sosem ostrygowym.
tapasowe krewetasy
6 zł/szt
smażone na maśle z winem, czosnkiem i pietruszką, ostre lub łagodne na życzenie ) minimum 6 szt.
dwie polędwiczki cielęce
36 zł
grillowane na różowo, podane na grzankach z kiełbaską chorizo i papryczką padron. Dodatki: pikle i sos alioli.
tortilla z chorizo
20 zł
tradycyjny hiszpański omlet ziemniaczany z paprykową kiełbaską, dynią piżmową, innymi warzywami i chili. (wysmażana do godziny 15:00)
tortilla vege
20 zł
tradycyjny hiszpański omlet ziemniaczany z miętą, zielonym groszkiem, innymi warzywami oraz jogurtem. (wysmażana do godziny 15:00)
jamon serrano
20 zł
tradycyjna hiszpańska szynka długodojrzewająca, cieniutko krojona.
strogonoff „wojtek”
21 zł
wołowina duszona z chorizo, ogóreczkiem kiszonym, pieczarkami i cebulą w kremowym, pikantnym sosie.
TAPAS NA CIEPŁO
Azjatycki byk
16 zł
wołowina na ostro z sezamem i warzywami w sosie chili
Mini chorizo
16 zł
hiszpańskie kiełbaski z ciecierzycą i warzywami, duszone w pomidorach.
kurczak la rosso
16 zł
kawałki kurczaka w towarzystwie warzyw, czosnku i suszonych pomidorów, zroszone sokiem z limonki.
Kremowa kura
16 zł
kawałki kurczaka duszone w szpinaku i śmietanie z orzechami nerkowca i suszonymi pomidorami.
BARAN W TRUFLACH
16 zł
kawałki baraniny duszone w truflowym sosie z fasolą i warzywami.
NIEDZWIEDZI PRZYSMAK
16 zł
duszona wieprzowina z warzywami w sosie musztardowym z dodatkiem miodu.
GRECKI ŁOSOŚ
16 zł
serwowany na ziemniaku z cukinią serem feta z oliwkowo - pomidorową salsą.
MAŁŻE
16 zł
w kremowym sosie winno-śmietanowym z warzywami, w parze z czosnkiem i cytryną.
TAPAS NA ZIMNO
Pepper dew
16 zł
słodko pikantne papryczki faszerowane kremową toscą.
Oliwki z pestką
16 zł
czarne, zielone, arbequina, kalamata i inne.
Oliwki faszerowane
16 zł
migdałami, czosnkiem, piri piri, serem, skórką pomarańczową i inne ( najlepiej zapytajcie jakie dziś proponujemy).
Hiszpańskie sery rozmaite
16 zł
mix serów (krowi, kozi, owczy).
Hiszpańskie wędliny rozmaite
16 zł
mix wędlin (jamon serrano fuet extra, chorizo, salchicion, pancetta i inne).
Capresola
16 zł
kawałki mozzarelli ze świeżym pomidorem, kaparami, skąpane w bazyliowo-orzechowym domowym pesto
Queso blanco
16 zł
kozi ser marynowany w pieczonej papryce i pomidorach.
Tuńczyk na galowo
16 zł
kawałki wybornego białego tuńczyka z suszonymi pomidorami, anchois, pietruszką oraz chrupkimi cebulkami w oliwie z oliwek.
TAPAS FRITO
croquetas klasyczne
16 zł
hiszpańskie beszamelowo - serowe paluchy doprawione warzywami i czosnkiem z sosem aioli. ( 3 szt.)
croquetas z szynką
16 zł
puszyste ziemniaczane kuleczki z szynką serrano, doprawione wędzoną papryką, z sosem a`la Tapas. ( 5 szt
chrupiące panko
16 zł
nadziane na szaszłyki polędwiczki z kurczaka z warzywami i ananasem, serwowane z paprykowym sosem a’la Tapas. ( 2 szt.)
pierogi szpinakowe
14 zł
chrupkie, ręcznie klejone ze szpinakiem, pieczarkami i fetą (4 szt.) z sosem aioli.
pierogi baranie
16 zł
chrupkie, ręcznie klejone z baraniną i rozmarynem (4 szt.) z sosem aioli.
jalapeno ogniste
16 zł
panierowane papryczki faszerowane serem, serwowane z kwaśną śmietaną. (2 szt.)
patatas bravas
16 zł
smażone na chrupko ziemniaczki, obtoczone w wędzonej papryce, z sosem aioli.
pimientos de padron
16 zł
odmiana hiszpańskich aromatycznych zielonych papryczek z oliwą i solą morską.
kalmary
16 zł
w puszystej panierce doprawione wędzoną papryką z sosem alioli.
FRYTY Z BATATÓW
16 zł
chrupkie delikatnie słodkie serwowane z sosem blue cheese.